Pasívne a nízkoenergetické domy - rekuperácia | woodhouse.sk

Rekuperácia

Výhody rekuperácie vzduchu

Najčastejšie podloženou výhodou vetracích systémov s rekuperáciou tepla je vysoká kvalita vzduchu v obytných miestnostiach, čo ocenia nielen alergici a astmatici. S úsilím si udržať doma teplo, rad domácností zle alebo málo vetrá. Pri bývaní v meste, je vetranie sprevádzané aj istým nepríjemným pocitom nielen kvôli vonkajšiemu hluku, ale aj kvôli prachu a splodinám z áut.

Tieto škodliviny môže vyriešiť práve rekuperácia. Vďaka nej je do miestnosti neustále privádzaný čerstvý vzduch, ktorý je cez filtre zbavený všetkých škodlivín, prachu, hmyzu a iných nečistôt z vonkajšieho prostredia.

Rekuperácia vzduchu predstavuje v dnešnej dobe veľmi moderné a dostupné riešenie, vďaka ktorému sa obyvatelia montovaného domu budú cítiť lepšie a to hlavne vďaka kvalitnému vzduchu v miestnosti.

Aké druhy rekuperácie poznáme

Systém rekuperácie vzduchu delíme na pasívnu a aktívnu rekuperáciu.

Pasívna rekuperácia slúži len na výmenu vzduchu a taktiež energie medzi odvádzaným a privádzaným vzduchom. Aktívna rekuperácia nám navyše vzduch ešte aj dodatočne ohrieva alebo chladí.

Aktívna rekuperácia. Poskytuje viac funkcií naraz . Jednotlivé časti môžu v prípade poruchy jednej časti pracovať ďalej samostatne a dokonca dočasne prebrať aj iné funkcie. Táto aktívna rekuperácia zabezpečuje ohrev teplej vody, vykurovanie a chladenie a samozrejme vetranie v domoch a bytoch.

Lokálna rekuperácia. Je výhodná hlavne do bytov ak nechcete robiť rozsiahlejšie stavebné zásahy. Ak potrebujeme častejšie vetrať kvôli vysokej vlhkosti, ktorá spôsobuje plesne, je lokálna rekuperácia ideálnym riešením. Nepotrebuje žiadne rozvody vzduchu a má jednoduchú inštaláciu. Zariadenie sa namontuje do vopred pripravenej diery s požadovaným priemerom. Zariadenie nám získava teplo v potrubí spätne, ktoré je spojené s vonkajším prostredím. Potrubie obsahuje malé rúrky, ktoré si medzi sebou vzájomne odovzdajú teplo v zime a chlad v lete. Jednotku stačí pripojiť do elektrickej zásuvky a už plní svoju funkciu.

Riadené vetranie ako samozrejmosť

Nový pohľad na úsporu energií a výmenu vzduchu v budovách ? Je naivné si myslieť že k dokonalej výmene vzduchu vo vnútri akéhokoľvek domu, a teda k zaisteniu zdravého prostredia a jeho interiéru bude stačiť dokorán otvoriť okno.

Na začiatok je to počínanie si veľmi neekonomické preto že si v lete vypustíme von všetok chlad a v zime naopak všetko teplo. tým pádom dochádza k obrovským stratám. A teplo dnes stojí veľa peňazí. A navyše vetranie otvoreným oknom je lákadlo pre zlodejov a taktiež pre ďalší nepríjemný hmyz. Okrem toho je to spojené s hlukom a prachom z vonkajšieho prostredia.

Každú hodinu by sa v objekte mala vymeniť aspoň polovica vzduchu. To sú najmenšie hodnoty udávané z praxe, ale tak to určujú predovšetkým príslušné normy. Nižšie množstvo predstavuje zdravotné riziko. bytových jednotiek , hlavne tých postavených a spontánne zatepľovaných v poslednej dobe, často v tomto smere vykazuje sotva tretinu zadaných hodnôt. Stav hygieny vnútorného prostredia, u veľa perfektne vyzerajúcich objektov, býva dnes často žalostný.

Kvalitné znamená byť riadené

Vetranie za pomoci obyčajného otvoreného okna nikdy nebude schopné dostať z budovy von nežiaducu vlhkosť. Uvážme že štvorčlenná rodina len varením, umývaním, praním upratovaním a ďalšími bežnými úkonmi dokáže za jeden deň v byte alebo dome vyprodukovať za vedro vody. Pričom už od šesťdesiat percent vlhkosti vzduchu je odštartovaný rasť plesní.

Iný nežiaduci živel, s ktorým s bežným vetraním cez otvorené okno budeme bojovať je neefektívne je oxid uhličitý. Jeho vysoká koncentrácia je ľahko zmerateľná, povolené množstvo býva podľa dnešných aktuálnych hodnôt v interiéroch v slovenských a českých domov a bytov prekračované veľmi často. Dýchacie ťažkosti, sucho v krku, pálenie očí, bolesť hlavy, alergie, strata koncentrácie, únava alebo nespavosť, to všetko sú prejavy nezdravého prostredia. Dopady sa potom prejavujú najčastejšie v kvalite spánku a vedú k poruchám a vylučovaniu hormónu melatonín. Nepríjemné následky sa prejavia na zdraví osôb ktoré v tam prostredí dlhodobo žijú. Kvalitné vetranie je jediným prostriedkom, ako sa všetkým nežiaducimi komplikáciami brániť. Riešením môže byť každopádne ventilačná jednotka, určená k mechanickému vetraniu. S princípu sa takémuto vetraniu hovorí nútené vetranie. O trvalý prísun čerstvého vzduchu sa stará jednoduchá vzduchotechnika, pracujúca úsporne, ochotne a spoľahlivo. Navyše môže využívať teplo odpadového vzduchu k ohrievaniu čerstvého privádzaného. Jedná sa o nútené vetranie s rekuperáciou. Dôležité je vetrať priestory tie kde škodliviny vznikajú. Vetranie tu znamená odvádzať odpadový vzduch.